i la política es va allunyar del poble… a Europa

Que ningú s’espanti que el títol fa una mica de por. Però va ser el primer que vaig pensar diumenge passat quan érem a la reunió de Diables. En el punt en que se’ns posa al dia dels afers que tenen a veure amb la Coordinadora de Diables de Barcelona, el Natxo altrament dit “el-nostre-home-a-coordinadora” ens informa d’un assumpte prou espectacular.

“Europa”… aquest ens que només ens visita per aportar normatives de tan en tant, acaba d’aprovar una llei per facilitar el transport de pirotècnia entre els països que la formen. L’objectiu és que es pugui fer sense tants problemes com fins ara, que arribava inclús a ser impossible.

PERÒ… sempre arriba el temut però, regula també l’ús d’aquesta mateixa pirotècnia. I com que la cultura del Correfoc diguem que és una cultura molt d’aquí però a nivell europeu no la tenen molt present, han dissenyat una normativa que d’aplicar-se passaria a il·legalitzar tots els actes de foc i colles de diables i de bèsties. Eh que bé?

No diu que no es puguin fer actes de foc, però marca unes distàncies entre el punt de foc i el públic assistent a l’acte tals que de fer-se el correfoc, els diables haurien d’encendre al mig de la diagonal i el públic hauria d’estar enganxat a les parets. Béeee, prou bé.

PEEERÒ… què ens pot salvar d’un però, sinó un altre però. Aquesta normativa també diu que cada estat pot aplicar-la sense modificacions o marcar algunes excepcions en la seva aplicació  (aquí ja em començo a perdre, perquè no ho acabo d’entendre… si algun savi pot il·lustrar la situació serà d’ajut). Toootal, que el govern de l’Estat Espanyol fent gala de la seva visió plurinacional de l’estat ha decidit que cada comunitat autònoma decideixi sobre l’aplicació d’aquesta normativa. I ara la patata calenta la té la Generalitat que encara no s’ha posicionat.

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya han engegat una  campanya per demanar a la Generalitat que estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicional catalana, fent una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics. D’aquesta manera evitaríem tots caure en el magnífic món de la il·legalitat. Sona bèstia, però és així. Us imagineu una normativa que prohibís fer castells perquè són massa alts? Doncs ve a ser una mica la mateixa cosa ridícula.

Bàsicament, l’objectiu de tot plegat és demanar a la Generalitat que no perdi el cap ni el sentit comú i vetlli perquè es pugui mantenir sense problemes una de les manifestacions populars més arrelades en aquest país. Hi ha elaborat un manifest, molt curtet i fàcil de llegir (que adjunto al final del post) que poden signar les entitats. Al final mateix del manifest, diu com us hi podeu adherir.

Així que si sou membres d’alguna entitat i teniu dos dits de front, ja ho sabeu. I si no sou membres de cap entitat, el millor que podeu fer és comunicar-ho i escampar-ho perquè malauradament no està apareixent als mitjans de comunicació… El dia 7 de febrer es farà un dels primers actes reivindicatius a Berga, esperem que així comenci a fer-se’n ressò, però si el boca-orella comença a funcionar molt millor!

i ara és quan toca dir… SALUT I FOC… PER MOLTS ANYS!!!

——————————

MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS.

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura Catalana. Avui és mante viva la tradició a Catalunya amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de Diables, besties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

Per tot això el sotasignat, demana:

Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

——————————————————

S’ha de remetre signat i segellat per l’Ajuntament, entitat o institució a:

Federació de Diables i Dimonis Catalunya,
Plaça de Dalt, 10 – 43365 Alforja o junta@diables.cat

Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya,
Apartat de correus 244 – 08720 Vilafranca del Penedès o info@bestiari.cat

Podeu demanar-nos un full en format word o pdf per poder fer còpies preparades per signar i segellar a presidencia@bestiari.cat

One response to “i la política es va allunyar del poble… a Europa

  1. el nostre home a Coordinadora, i com a presi de la mateixa, diu que:

    tornarem a patir
    tornarem a LLUITAR
    TORNAREM A VÊNCER!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s