jo participo, tu participes… ells no ho acaben d’entendre – part 1

Estic indignada. No sabia com començar aquest escrit i com sempre que no sé per on començar… he decidit tirar pel dret. Ras i curt. Indignació és el sentiment que sento últimament quan sento parlar de la participació i implicació del jovent dins la societat.

Fa anys que crec que estic intentant participar activament en la societeat en què visc, i que no paro de comprovar que no anem bé, no ens entenem.

És llarg d’explicar i per això aquest escrit es dividirà en 2 parts, coincidint amb les que, per mi són les dues arrels del problema que tracto.

El setembre de 2003 entro a la Facultat i al cap de poc, amb uns amics decidim que ens hi hem de posar a fer feina. Som un dels tres estaments que la conformen, el més nombrós, el que fa que tingui sentit tot plegat… hi tindrem alguna cosa a dir? Amb els anys vaig acumulant experiència.

En quins àmbits participo, ja sigui a través de l’assemblea de la facultat o de l’AEP?

– Junta de Facultat de Física,

– Consell  d’Estudis de Física,

– Consell de l’Alumnat Claustre de la UB,

– Comissió Permanent del Consell de l’Alumnat,

– Comissió de Redacció de la Nova Normativa d’Avaluació de la UB,

– Comissió d’Estudiants del Consell Interuniversitari de Catalunya…

… des de l’estament més bàsic, fins al més remotament institucional. A tots, hi he participat llargament, de manera activa i sempre constructivament.

Llista de modificacions o propostes aprovades aconseguides en algun dels processos on he participat amb la institució universitària (ja sigui la UB o el Departament que ha anat canviant de nom amb el pas dels anys):

– aconseguir que el primer any d’aplicació de Bolonya a la UB es mantinguin les 2 convocatòries d’examen pagant una sola matrícula.

– …

Creieu-me que amb 5 anys, es poden presentar moltes més propostes que aquesta. Però podem estar ben orgullosos, perquè la Universitat ens va escoltar! Oh! Gràcies! No sabia que la participació es basava en parlar amb les parets, estar nits sense dormir redactant documents amb propostes o demandes que després d’uns minuts de parafernàlia quedaran oblidats en els arxius d’algun registre.

Òbviament, això no només m’ha passat a mi. Centenars i centenars de joves estudiants estan treballant cada dia des dels punts més remots de les seves facultats per fer-se escoltar i intentar participar activament del govern d’allò en què creuen. La resposta que es troben sovint?

– Molt bé, deixeu-nos la proposta aquí que ens la mirem.

– Això ho haureu de demanar al Torn Obert de paraules, perquè no heu pensat a demanar punt de l’ordre del dia de la reunió de la Mesa que era fa …

– Bé, podeu realitzar la consulta, però com comprendreu no tindrà cap tipus de caràcter vinculant.

– Canviar la reunió d’hora? Home, és que per la tarda no ens va bé… jo és que tinc l’horari apretat de classes. [Jo, no… vinc a la universitat a reunir-me, eh?]

Aleshores, els pocs estudiants que queden (traient la motivació ves a saber d’on) que continuen implicats en el que es reconeix com a “participació dels estudiants” se’ls convoca a una reunió on hi ha un punt del dia que és “Participació”.I se’ls demana com es pot fer per motivar més a la resta de companys perquè votin a les eleccions de la casa, o perquè s’hi impliquin. Òbviament, la resposta “Considerant veritablement les nostres propostes, donant-nos veu i no tractar-nos com si no sabéssim els que ens fem… no està contemplada.

Aquí va la primera… d’aquí poc continuem amb una altre problema… i la conclusió de tot plegat, que va relacionada amb la imatge que he posat aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s