Diables Exiliats… com ens hem de veure!

Malauradament el primer post de l’any no és per tractar temes nous o comunicar que s’engega algun projecte interessant amb l’any nou, no. És per fer-me ressò d’un altre trist incompliment en terminis dels nostres governants. Aquests que cada dia fan menys, perquè els hi depositem la confiança que tan ens reclamen últimament.

Pel títol i la foto, podreu deduir que tornarem a parlar de la Normativa Europea que regula l’ús d’explosius i pirotècnia dins de la UE. Refresquem la memòria. L’any passat s’aprova una normativa europea al parlament (els nostres 5 flamants europarlamentaris també ho fan, òbviament!) que regula el que dèiem. Una de les regulacions entra directament en contradicció amb l’escència dels correfocs, i per tant els prohibeix. Diu que entre el punt de foc i el públic de l’espectacle hi ha d’haver una distància determinada d’uns quants metres, fet impensable aquí.

Si no es fa res al respecte, el gener del 2010 quedarà prohibit fer cap correfoc dins del territori de la UE. Davant d’això, i després de molts mesos de indignacions, reunions i manifestacions la Generalitat i les coordinadores i federacions de diables i bestiari del país, presenten conjuntament una sèrie d’alegacions al Ministerio de Industria que és l’únic que té la potestat de obrir una finestreta en aquesta normativa per tal que no vingui la Interpol i se’ns endugui cada vegada que fem un correfoc.

La directiva entrava en vigor el gener d’aquest any, i el dia 4 era la data en què el Ministerio s’havia de pronunciar i dir si acceptava o no les alegacions que s’han fet. I què va dir? RES (quins collons!!!) Automàticament, té 6 mesos més per fer dir si accepta o no les alegacions presentades.

El 4 de juny de 2010 és la data en què la UE ha de decidir si accepta la transposició de la directiva proposada pel Govern Espanyol, i per tant abans el Ministerio haurà de decidir si accepta les alegacions que s’han presentat des d’aquí, si no ho fa o si les modifica. L’inici de l’aplicació de la  normativa es preveia pel 10 de gener de 2010, però aquí haurem d’esperar una mica més.

No ha passat el mateix a França, on no s’ha contemplat per res del món fer cap transposició a la directiva i els correfocs ja estan prohibits. Els Diables de la Ribera, de Bao, un poble de la Catalunya Nord s’han hagut d’exiliar i han estat acollits a l’Alforja.

A aquest costat de la frontera només ens queda esperar i seguir cremant sense parar. Per recordar-los que no hi haurà cap normativa ni directiva que acabi amb part de la nostra cultura popular.

QUE NO JUGUIN AMB FOC… QUE ES CREMARAN! 😉

2 responses to “Diables Exiliats… com ens hem de veure!

  1. Al meu bloc ja sabeu que podeu ‘nar seguint opinions i actualitats al respecte.

    Com s’ha agafat com a lema degut a aquest denigrant fet:

    Cremarem peti qui peti.

    P.S.: Mai apagaran el nostre foc.

  2. ole, ole, ole

    visqui el FOC!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s